NOVICE

Turnir narodov U15 finale 2024

01.05.2024

Gradisca D'Isonzo: Avstrija pleše pod dežjem. Prvič se vpisuje v prestižni parterre de roi na turnirju narodov v mladinskem nogometu Gradisce. In to po prvič v zgodovini, ob dvajsetletnici. V "alpskem derbiju" so po enajstmetrovkah premagali sosede iz Slovenije po pravi šahovski partiji, potem ko so ti v začetku drugega polčasa izničili začetno zaostanek.

Selektor Ponweiser presenetljivo opusti junake polfinala, Jakupija in Bergerja, odločilna proti Irski. Postavi se v formacijo 4-3-1-2 s Peinhartom in Mijatovićem v napadu, Kolodziejczyk pa je kreator med linijami. V slovenskem taboru se odločijo za zanesljivo 4-3-3, z Jerebom kot osrednjim referenčnim točkam, na krilih Balazica in Pirca, ki je kot zamenjava pogosto odločilno vplival na pot do finala s tremi zadetki. Avstrija dobro začne v polovici slovenskega igrišča: v 3. minuti Schissler poskusi s strelom od daleč, žoga gre mimo vrat. Malo kasneje Kotar z 25 metrov s prostega strela strelja visoko čez prečko. Tekma je živahna: Eindthaller v 6. minuti preizkusi reflekse Groma, ki se raztegne v kot pri njegovem strelu s prve znotraj omejitve. Še ena priložnost za Avstrijce v 10. minuti: Aleksic z odlično podajo v globino za Mijatovića, ki strelja v diagonali, a neprecizno. Avstrijci igrajo, a Slovenci povedejo: Jereb z odlično podajo v globino za Pirca, ki prečka obrambo in potrdi svojo vlogo rešitelja s strelom v kot: četrti gol v štirih tekmah in naslov najboljšega strelca v hladilniku. Ranjena, ekipa Ponweiser se zgrne naprej in takoj ustvari zmedo po kotu, kjer Mitterbauer nenadoma postane dodaten branilec na golovi črti.

Pod naraščajočim dežjem Avstrija začne drugi polčas s tremi menjavami. Selektorjeva odločitev se takoj izplača, saj se Ebner znova izkaže kot golgeter, ko se dobro zavrti v kazenskem prostoru po podaji Mijatovića z leve. Razigrani Ebner nato kmalu izzove Groma v diagonali. Tudi njegov kolega Knežević se mora potruditi, najprej z nekaj nerodnostmi pri odbitku, nato pa pri obrambi strela s strani Pirc. Ekipe so že izčrpane in se neizogibno raztegujejo, a zdaj je Slovenija tista, ki prevladuje: spet je Knežević, ki prepreči gol Sutalu v 57. minuti. Na nasprotnem koncu igrišča se Berger odpravi v protinapad, a mu Božić prepreči gol z natančnim trkom. Tretji čudež Kneževića je instinktivno posredovanje pri bližinskem strelu Okanovića. V sodnikovem dodatku Swozil poskuša z daleč, a mu Grom z izjemnim obratom prepreči zadetek. Tekma gre v podaljške, kjer zdaj Avstrija ustvarja večje nevarnosti s svežimi igralci Ebnerjem in Bergerjem, a manjka jim lucidnosti. Še vedno je Swozil tisti, ki se lahko prebije v sredino in strelja z levico, a se Grom raztegne. Vendar je usoda tekme odločena v krutem izvajanju enajstmetrovk. Potrebnih je deset krogov in dve obrambi neprekosljivega Kneževića - odločilna je obramba pri Kovacu - da se kronajo kot zmagovalci Mundialita v Gradiscu.

Avstrija 10
Slovenija 9
po enajstmetrovkah, redni čas 1-1
STRELCI: prvi polčas 25' Pirc, drugi polčas 3' Ebner
AVSTRIJA: Knežević, Eindthaller (Posch), Karner, Barb-Dudan (Lins), Mijatović (N.Ebner), Schissler (Berger), Peinhart (F.Ebner), Aleksic (Weinhandl), Kolodziejczyk (Jakupi), Swozil, Mitterbauer. Trener: Ponweiser
SLOVENIJA: Grom, Slana, Matjasec (Kovac), Kotar, Kokol (Okanovic), Jereb (Rus), Balazic (Sutalo), Cresnik (Bozic), Pirc (Jazbar), Kikec, Macak. Trener: Kreft
SODNIK: Toselli iz Gradisca d'Isonzo
OPOMINJANI: Pirc, Kotar

Italija se dostojno poslovi: druga zaporedna zmaga v tekmi za peto mesto proti Severni Makedoniji, za fante trenerja Battistija zadetka dosegla folka Bruno in Landi. Koreja je osvojila bron proti Irski.

VSI REZULTATI finala Avstrija-Slovenija 10-9 po enajstmetrovkah, redni čas 1-1. Tekma za 3. mesto Južna Koreja - Irska 3-1, za 5. mesto Italija - Severna Makedonija 2-0 (Brun

o, Landi), za 7. mesto Wales - Češka 5-1, za 9. mesto Norveška - Romunija 1-0, za 11. mesto Savdska Arabija - Združeni arabski emirati 2-1.